Хранене, хормони и още нещо…

Хранене, хормони и още нещо…

Хормоналният дисбаланс е разпространен проблем с трудно решение. Симптомите варират и могат да включват всичко – от обикновена умора, тежък ПМС, безсъние до проблеми с кожата. Ети някои начини да предотвратим хормонален дисбаланс, като променим начина си на живот.

Да внимаваме за изкуствените и чужди (от млечните продукти на кравата примерно) хормони.

Често звучи примамливо хормоналният дисбаланс да се коригира с прием на хормони. Понякога обаче това води след себе си безброй странични ефекти. Вместо да изпишем вежди, вадим очи. Хормоналните терапии трябва да са последният от последните ни варианти.

Да превърнем сладкото в лукс.

Захарта е изключително опасна, що се отнася до хормоните. Особено тези, свързани с кръвната захар, теглото и глада. Някои важни хормони, като инсулин, грелин и лептин губят ефективността си, ако редовно приемаме захар. Тези хормони контролират начина, по който тялото ни гори мазнините. Те са свързани и с енергията и дори менструалния цикъл.

Да наблегнем на броколите, карфиола и кейл.

Броколите, карфиолът и кейлът помагат на тялото ни да изхвърли излишните хормони, натрупани в червата. Трудността тук идва от това, че за да има ефект, трябва да консумирате по 500 гр. от тях всеки ден. Трудно, но дава много добри резултати.

Да контролираме стреса

Всякакъв вид стрес, бил той психологически или физически (екстремна диета, прекалено натоварващи упражнения) могат бързо да причинят хормонален дисбаланс. Затова да избягвайме крайните диети и опитаме да контролирате психическото натоварване с йога, медитация, разходки сред природата или просто като полежим на тишина.

Да научум повече за адаптогените.

Адаптогените са растения и билки, които помагат на тялото ви да се нагоди към стреса. Те помагат за регулиране на хормоните, имунната система и кръвната захар. Интересното при тях е, че се “адаптират” точно към това, от което тялото има нужда. Някои от адаптогените са ашваганда, рейши, мака и златен корен.

Да подобримздравето на храносмилателната система

Все по-често се говори за разнообразието от бактерии в храносмилателната система, наречено чревен микробиом

Нови проучвания доказват голямото значение на тази отделна система за здравето. Бактериите в червата всъщност контролират естрогена, прогестерона и тестостерона, свързват се и с превенцията на някои естрогена, прогестерона и тестостерона, свързват се и с превенцията на някои автоимунни заболявания.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen − 12 =

Scroll Up